Harta site-ului
Ajutor
Activități de implementare a practicilor incluzive cu copiii cu CES
Activități de implementare a practicilor incluzive cu copiii cu CES

Educaţia incluzivă caută „să răspundă tuturor necesităţilor copiilor, tinerilor sau adulţilor, cu un accent deosebit pe cei vulnerabili la marginalizare şi excludere socială” (UNESCO, 1994).
Cele mai actuale orientări în domeniul incluziunii statuează importanța câtorva principii-cheie în vederea asigurării educației incluzive efective și de calitate. Unul din acestea vizează formarea cadrelor didactice, astfel încât aceștea să posede atitudinile, valorile și competențele corespunzătoare și necesare pentru activitate eficientă în mediul educațional incluziv.
Conform planului de activitate al Direcţiei învăţământ general Dubăsari, în scopul asigurării calității procesului educațional prin formarea profesională a cadrelor didactice, întru realizarea reperelor metodologice privind organizarea procesului educațional pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale în instituţiile de educaţie timpurie, în anul de studii 2023-2024, la data de 24 octombrie 2023, în incinta grădiniţei-creşă „Izvoraș”, satul Oxentea s-a desfăşurat seminarul instructiv-metodic raional cu tema: „Activități de implementare a practicilor incluzive cu copiii cu CES.
În cadrul seminarului instructiv-metodic s-a desfășurat activitatea publică „Fructe delicioase, aromate și gustoase”, prezentată de dna Rusu Liliana, educator, grupa pregătitoare. Pe parcursul desfășurării activității didactice, participanții au avut prilejul să urmărească diverse metode și procedee de lucru cu copiii pentru corecția pronunțării sunetelor din vorbire și s-au bucurat de surpriza din partea dnei Liliana, setul de materiale a jocului „Oul vorbăreț”. Un schimb de experiență a fost și activitatea extracurriculară „Toamna în Moldova”, educatori Ghiderman Raisa, Sîrghi Svetlana, conducător muzical, Buzilă Ion. Copiii au cântat, au dansat, au recitat poezii și au glumit cum știu ei mai bine, demonstrând cunoștințele și abilitățile personale.
În cadrul atelierului de lucru „Activitatea LOGOPEDULUI în instituția de educație timpurie”, moderator Veronica Nagalisov, director grădinița-creșă „Viorica”, s. Pîrîta, a prezentat activitatea logopedului cu diverse secvențe din activitatea practică cu copiii.
Toate activitățile au fost organizate profesional, structurate minuțios, în concordanță cu particularitățile de vârstă ale copiilor, au contribuit la creşterea bunei dispoziţii a copilașilor, satisfăcut și așteptările participanților la seminar.
E impotant ca cele văzute și auzite să se regăsească în serviciile educaţionale de calitate oferite copiilor de către fiecare educator.
Se aduc mulţumiri administraţiei şi întregului colectiv de educatori ai grădiniţei-creşe „Izvoraș” s. Oxentea pentru buna organizare şi desfăşurare a seminarului raional.

Natalia BACIOI, metodist principal, DÎG

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Activități de implementare a practicilor incluzive cu copiii cu CES - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta